Kuchnia

Burgery rybny z kiszonym coleslawem

Burgery rybne mają w sieciowych fast foodach status podobny do białych landrynek lub żelków z lukrecją. Wiemy, że gdzieś tam są. Wiemy, że raczej powinno się omijać je szerokim łukiem. Fish burgery wcale nie muszą się nam tak kojarzyć. Kiszony coleslaw z mojego przepisu zaczaruje klasyczną kompozycję i wyniesie tę kanapkę na zupełnie nowy wymiar. Krótka lista zakupów, nieskomplikowane techniki kulinarne i proste smaki – tak rozumiem comfort food.

Składniki na cztery kanapki:

  • 4 duże bułki do burgerów
  • 4 duże filety białej ryby (np. dorsza)
  • porcja kiszonego coleslawa
  • kilka liści sałaty
  • sos tatarski
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie krążki
  • panierka: jajko, mąka, bułka tarta, sól, pieprz
  1. Usmaż rybę w standardowej panierce, jak do kotletów schabowych. Obtocz filety w jajku, mące i bułce tartej. Smaż po obu stronach, na złocisty kolor. Gotową rybę odłóż na chwilę na ręcznik papierowy.
  2. Pokrój bułki na pół. Podgrzej je w piekarniku lub na patelni (wewnętrzną stroną do środka).
  3. Posmaruj dolną połowę bułek sosem tatarskim. Ułóż (od dołu) liście sałaty, rybę, coleslawa i krążki cebuli. Przykryj drugą połową bułki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *