Kuchnia,  Przepisy podstawowe

Kiszony coleslaw

Klasyczny coleslaw to jedna z moich ulubionych sałatek. Kilka razy próbowałem ją zrobić samodzielnie, niestety nigdy nie udało mi się uzyskać pożądanego efektu. Przepisy z których korzystałem mają często długą listę składników, co utrudnia uchwycenie balansu i właściwej konsystencji. Tak wpadłem na połączenie klasyki ze smakiem kiszonki. Moja propozycja jest arogancko prosta w wykonaniu, a listę potrzebnych składników ograniczyłem do zbędnego minimum.

Kiszonka

Możecie przygotować bazę pod sałatkę w dowolnej ilości, trzymajcie się tylko odpowiednich proporcji warzyw i soli.

Składniki (podane w proporcjach):

  • 4/5 białej kapusty (u mnie było to 1,35 kg)
  • 1/5 marchwi (u mnie było to 0,4 kg)
  • sól – 1,5% wagi warzyw (w moim wypadku trochę ponad 26 g)
  1. Kapustę poszatkuj na krajalnicy mandolinowej lub pokrój nożem szefa kuchni. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do miski.
  2. Zasyp warzywa solą i dokładniej wymieszaj. Przykryj i odstaw.
  3. Trzymaj warzywa w misce dwie do czterech godzin. Co jakiś czas ugniataj, starając się wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
  4. Kiedy ilość soku będzie w stanie przykryć warzywa, przełóż je do słoika lub słoików. Warzywa z sokiem własnym powinny zająć jakieś 4/5 słoika, w czasie fermentacji kiszonka trochę się podniesie.
  5. Przez cały okres fermentacji warzywa muszą być zanurzone w zalewie. Ułatwią ci to dociski kamienne – znajdziesz je tutaj. Jeśli nie masz docisków, ubijaj kiszonkę czystym ubijakiem lub nawet łyżką.
  6. Kiszonka będzie gotowa po trzech tygodniach, po tym czasie przełóż ją do lodówki. Jeśli lubisz bardzo kwaśną kapustę, trzymaj słoik w temperaturze pokojowej nawet miesiąc.

Sałatka

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej z marchwią, zrobionej według powyższego przepisu
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka cukru pudru
  • sól i pieprz do smaku
  1. Starannie odsącz kapustę (sok możesz wypić, twoje zdrowie), przełóż na deskę i posiekaj. Przełóż do miski.
  2. Posiekaj natkę pietruszki. Przełóż do miski.
  3. Dodaj majonez, cukier i wymieszaj
  4. Dodaj odrobinę soli i pieprzu dla smaku. Wymieszaj.

Podawać do burgerów, steków i żeberek. Smacznego!