Kuchnia

Sałatka z kiszonego kalafiora i wędzonego kurczaka

Kiszony kalafior różni się od najpopularniejszych kiszonek, jak ogórki czy kapusta. Na dłuższą metę nie nadaje się do chrupania beż żadnych dodatków. Czyni go to idealnym składnikiem sałatki i przyczynkiem do wyjaśnienia Wam, jak wprowadzać kiszonki do codziennego jadłospisu. Smak kiszonego kalafiora jest wyjątkowo intensywny, nawet jak fermentowane warzywo. Warto zatem wymieszać go ze słodszymi składnikami, które idealnie zbalansują smak i ułatwią odbiór. Spróbujcie mojej propozycji a szybko przekonacie się, że kiszonki to idealny składnik codziennej kuchni.

Składniki na dwie, wyjątkowo głodne osoby:

  • 300g kalafiora kiszonego na różowo
  • dwa udka wędzonego kurczaka, ja użyłem domowego wyrobu mojego Taty
  • pół zielonego ogórka
  • mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka ostrej musztardy
  • sól do smaku
  1. Obierz ogórka, jeśli ma grubszą skórkę. Jeśli skórka jest cienka to nie ma takiej potrzeby.
  2. Pokrój kurczaka i ogórka w równą kostkę.
  3. Kurczaka, ogórek i kukurydzę wymieszaj w misce z majonezem i musztardą.
  4. Dosól dla smaku.

Nie jesz mięsa? Kurczaka zastąp wędzonym tofu a majonez jego roślinną wersją.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *