Kuchnia

Grecka sałatka z buraków w kiszonej odsłonie

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, zakwas buraczany zyskał ostatnio dużą popularność i jest robiony nie tylko z myślą o wigilijnym barszczu. Niestety zdarza mi się jeszcze usłyszeć, że ludzie traktują kiszone buraki jako uboczny produkt fermentacji i najzwyczajniej w świecie wyrzucają je do śmieci. Dobrze ukiszone buraki z głęboko odfermentowanego zakwasu mają szereg kulinarnych zastosowań. Moja propozycja jest inspirowana sałatką z gotowanych buraków, którą jadłem kiedyś w Grecji. Samo przygotowanie sałatki jest banalnie proste – robiąc zakwas musicie jedynie pokroić buraki w mniej więcej centymetrowe plastry. Sałatka idealnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego mięsa, na przykład koft.

Składniki:

  • 300g dobrze ukiszonych buraków z zakwasu buraczanego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • garść natki pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka zakwasu buraczanego
  • sól i pieprz do smaku

  1. Pokrój buraki w kostkę o wielkości kości do gry. Posiekaj natkę pietruszki.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Najlepiej smakuje po odstawieniu do lodówki na jakąś godzinę.