Kuchnia

Sałatka z kiszonej cukinii i pomidorków

Kiedy cukinia kisiła się w słoiku, miałem już wstępne wyobrażenie o jej smaku i kulinarnym przeznaczeniu. Sałatka z dodatkiem słodkich pomidorków i zieleniny była naturalnym wyborem. Zaskakuje fakturą, połączeniem smaków i ich balansem. Idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczonego mięsa ale również jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 500g kiszonej cukinii
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • garść natki pietruszki lub kolendry
  • pół małej czerwonej cebuli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka zimnotłoczonego oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Porządnie odsącz cukinię i pokrój talarki na pół.
  2. Pokrój pomidorki na połówki, cebulę w piórka.
  3. Posiekaj natkę.
  4. Wymieszaj warzywa w misce, dodaj resztę składników i wymieszaj. Da się łatwiej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *