Kuchnia

Prosta sałatka z kiszonych szparagów

Ci z was, którzy znają najróżniejsze kiszone warzywa wiedzą, że ich najlepsze wykorzystanie to sałatki z słodkimi dodatkami, które idealnie balansują smak. Nie inaczej jest z kiszonymi szparagami, które wyjątkowo szybko nabrały charakternej nuty kwasu mlekowego. Żeby ułatwić odbiór kiszonki znowu postawiłem na małą ilość składników, nieskomplikowany winegret i zielony akcent.

  • 300g kiszonych szparagów
  • 200g słodkiej papryki
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka oliwy
  • dwie łyżki domowego octu, ja użyłem octu z kombuczy
  • garść natki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  1. Odsącz szparagi i pokrój je na kilkucentymetrowe kawałki.
  2. Paprykę pokrój w paski o długości podobnej do kawałków szparagów.
  3. Wymieszaj musztardę, oliwę, ocet i przyprawy w szklance lub misce.
  4. Wymieszaj warzywa z winegretem, dodaj kolendrę.