Przepisy podstawowe

Najlepsze kanapkowe ogórki kiszone

To nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone z chrzanem, czosnkiem i koprem. Nie mam pojęcia z czego to wynika ale prawie zawsze spotykam się z ogórkami kiszonymi w taki, i tylko taki sposób. Możliwości jest przecież wiele, weźmy jako przykład ogórki marynowane w occie – oprócz klasycznych warszawskich łatwo napotkać takie z kurkumą, chilli, musztardą czy curry.

W dzisiejszym przepisie nie tylko dodatki będą niestandardowe, celem skoncentrowania smaku i zachowania tekstury postawiłem na solenie „na sucho”. Niejednokrotnie robiłem ogórki kanapkowe z zestawem przypraw z tego przepisu – kisiłem je jednak w całości, by po tygodniu pokroić je w plastry, rozłożyć na mniejsze słoiki i uzupełnić zalewą. Strata smaku i czasu. Koniecznie wypróbujcie ogórków kiszonych w zalewie własnej.

Składniki na dwulitrowy słoik:

  • 1,5kg ogórków gruntowych
  • 30g soli
  • 7,5g spożywczego chlorku wapnia
  • łyżka mielonej kurkumy
  • łyżka gorczycy
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • łyżka nasion kopru

Wykonanie:

  1. Umyte ogórki wymocz przez kilkanaście minut w zimnej wodzie, możesz do niej dorzucić lód w kostkach.
  2. Pokrój ogórki na cienkie plastry nożem lub krajalnicą mandolinową.
  3. Przełóż pokrojone ogórki do miski i zasyp solą oraz chlorkiem wapnia.
  4. Zostaw ogórki w misce na dwie do trzech godzin, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Przełóż przyprawione ogórki wraz z zalewą własną do słoika.
  6. Delikatnie ubij ogórki w słoiku łyżką lub tłuczkiem barmańskim. Ważne, żeby ilość ogórków była idealnie dobrana do wielkości słoika, którego użyjesz. Najlepiej będzie, jeśli ogórki wypełnią słoik aż do ujścia.
  7. Jeśli zalewa własna przykrywa ogórki to nie ma potrzeby dodawania wody, jeśli tak nie jest – ostrożnie dodaj jej niewielką ilość. W moim wypadku było to około 100 ml. Do utrzymania ogórków pod powierzchnią solanki polecam użyć docisków kamiennych.
  8. Ogórki będą gotowe po tygodniu. Po tym czasie wstaw je do lodówki lub w chłodne miejsce. Jeśli chcesz zachować ogórki na zimę użyj dwa razy więcej chlorku wapnia. Ogórki idealnie sprawdzą się jako dodatek do najzwyklejszych kanapek, burgerów czy hot dogów.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *