Przepisy podstawowe

Ogórki kanapkowe na ostro

Jestem tak bardzo zadowolony z kiszenia ogórków we własnej zalewie, że po poprzednim przepisie postanowiłem dodać jeszcze jeden. Jako, że w najlepsze trwa okres zbierania ostrych papryczek to tym razem będzie na ostro. Ja użyłem papryk Bird’s Eye ale możecie zastąpić je dowolną, ulubioną odmianą – od Pepperoni po Habanero.

Nie ważne co kisimy – zawsze musimy zadbać o to, aby substrat naszej kiszonki znajdował się pod powierzchnią solanki. Sposobów na to jest wiele – od naturalnych docisków (liście, koper) po specjalne dociski kamienne. Przygotowując moje ogórki wypróbowałem słoika wyposażonego w specjalny tłok, który utrzymuje warzywa pod powierzchnią solanki.

Składniki na słoik 0,7l:

  • 0,5kg ogórków gruntowych
  • ostra papryczka
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka gorczycy
  • 10g soli
  • opcjonalnie 2,5g spożywczego chlorku wapnia, jeśli chcesz przechowywać ogórki dłużej

Wykonanie:

  1. Umyte ogórki wymocz przez kilkanaście minut w zimnej wodzie, możesz do niej dorzucić lód w kostkach.
  2. Pokrój ogórki i papryczkę na cienkie plastry nożem lub krajalnicą mandolinową.
  3. Przełóż pokrojone warzywa do miski i zasyp solą (oraz opcjonalnie chlorkiem wapnia).
  4. Zostaw ogórki w misce na dwie do trzech godzin, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodaj miód oraz gorczycę i wymieszaj. Przełóż przyprawione ogórki wraz z zalewą własną do słoika.
  6. Delikatnie ubij ogórki w słoiku łyżką lub tłuczkiem barmańskim. Ważne, żeby słoik, którego użyjesz był idealnie dobrany do ilości ogórków. Najlepiej będzie, jeśli wypełnią go aż do ujścia.
  7. Jeśli zalewa własna przykrywa ogórki to nie ma potrzeby dodawania wody, jeśli tak nie jest – ostrożnie dodaj jej niewielką ilość. Tym razem nie musiałem dodawać ani kropli wody, tłok z słoika Lékué pozwolił utrzymać ogórki pod powierzchnią zalewy własnej ogórków.
  8. Ogórki będą gotowe po tygodniu. Po tym czasie wstaw je do lodówki lub w chłodne miejsce. 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *