Przepisy podstawowe

Rzodkiew biała kiszona z marchwią

Kiszenie niektórych warzyw wymaga niemało cierpliwości. W szczególności dotyczy to kapustowatych – rzodkwi, rzepy czy rzodkiewki. Zapachy wydzielane podczas ich fermentacji są wyjątkowo intensywne, zwłaszcza w początkowej fazie procesu. Niecierpliwi pasjonaci kiszenia mogą się niemile rozczarować zabierając się za degustację po kilku dniach od zakręcenia słoika.

Rzodkiew japońska na stałe zagościła już na naszych sklepowych półkach, warto przyjrzeć się też temu warzywu pod kątem możliwości utrwalania go drogą kiszenia. W końcu marynowana w occie rzodkiew (pikle z kanapek banh mi czy koreańska rzodkiew krojona w kostki) znana jest na całym świecie.

Kilka miesięcy temu zamknąłem w słoikach rzodkiew z naszej działki. Początek nie zapowiadał happy endu ale opłacało się czekać.

Składniki na słoik 0,7l:

  • 0,4kg białej rzodkwi
  • 0,2kg marchwi
  • łyżeczka posiekanego lub startego imbiru
  • duży ząbek czosnku
  • 12g soli

Wykonanie:

  1. Starannnie wyszorowane warzywa pokrój nożem lub krajalnicą mandolinową w plastry o preferowanej grubości. Pamiętaj, że im grubsze plastry, tym kiszonka będzie trwalsza i bardziej chrupiąca.
  2. Przełóż pokrojone warzywa do miski, dodaj posiekany imbir i czosnek wyciśnięty przez praskę.
  3. Zasyp warzywa solą i odstaw na godzinę lub dwie, mieszając od czasu do czasu.
  4. Przełóż warzywa z zalewą własną do słoika. Delikatnie ubij warzywa łyżką lub tłuczkiem barmańskim. Ważne, żeby słoik, którego użyjesz był idealnie dobrany do ilości warzyw. Najlepiej będzie, jeśli warzywa wypełnią go aż do ujścia.
  5. Jeśli zalewa własna przykrywa substrat to nie ma potrzeby dodawania wody, jeśli tak nie jest – ostrożnie dodaj jej niewielką ilość. Utrzymanie warzyw pod solanką ułatwią ci dociski kamienne lub specjalny słoik z tłokiem.
  6. Kiszonka będzie gotowa po jakiś dwóch tygodniach ale warto dać jej miesiąc a nawet więcej. Zachęcam do schowania gotowej kiszonki do lodówki lub zimnej piwnicy i zapomnienia o niej na miesiąc czy dwa.
  7. Rzodkiew z marchwią idealnie sprawdzi się jako dodatek do azjatyckich potraw makaronowych i ryżowych, dodatek do kanapek z szarpaną wieprzowiną czy samodzielna sałatka (np. z dodatkiem siekanej kolendry i dobrego majonezu lub oleju sezamowego).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *